stroopwafel likeur private label hollandse
Private label

Stroopwafel Likeur

Op de fles (naar keuze) kan uw eigen etiket of zeefdruk. Deze ontwerpen wij kosteloos voor u, of u kunt uw eigen ontwerp aanleveren.

  • 14,9%
    22%
Bestellen of meer info
Categorieën: ,

Stroopwafel Likeur

De stroopwafel is een echt Hollandse lekkernij en deze likeur heeft dan ook de heerlijke smaak van de oer Hollandse stroopwafels.

Private Label

Op de fles (naar keuze) kan uw eigen etiket of zeefdruk. Deze ontwerpen wij kosteloos voor u, of u kunt uw eigen ontwerp aanleveren.

Relatiegeschenk

Wat is er nou leuker dan een gepersonaliseerde fles om uw relaties cadeau te doen? Samen ontwerpen wij voor u een fles met daarop een logo, een tekening van uw gebouw, spreuk, groet of noem maar op.

Wat is een stroopwafel

De stroopwafel, van oorsprong siroopwafel genoemd, is een van oorsprong Nederlandse wafel, die niet alleen in Nederland, maar ook wereldwijd gegeten wordt. Het product bestaat uit twee ronde deegwafelhelften, met ruit patroon, waartussen zoete siroop is aangebracht. Oorspronkelijk hadden siroopwafels een diameter van ongeveer 10 centimeter, maar inmiddels zijn ze verkrijgbaar met diameters van 5 tot 25 centimeter. Stroopwafels worden ook verwerkt in ijs en andere lekkernijen, waaronder onze stroopwafel likeur.

Geschiedenis van de stroopwafel

De stroopwafel werd voor het eerst gemaakt in de loop van de negentiende eeuw in Gouda. In diverse bronnen wordt de bakkerij van Kamphuisen genoemd als eerste stroopwafelbakkerij. Deze werd in het begin van de 19e eeuw in Gouda gevestigd. Wanneer deze bakkerij precies begonnen is met het vervaardigen van stroopwafels is niet bekend. De Korte stelt dat voor het vervaardigen van stroopwafels gasstellen nodig zijn. De komst van Goudsche siroopfabriek in 1837 en de vestiging van de eerste gasfabriek in 1853 in Gouda, geven hem aanleiding om te veronderstellen dat de eerste siroopwafels enkele jaren na 1853 werden gemaakt. Scheygrond noemt ene Adriaan de Groot, die als eerste het siroopwafelijzer hanteerde in 1864. Zijn bedrijf werd later voortgezet door Wever, die ook het recept overnam. Scheygrond sluit echter niet uit dat Kamphuisen al voor 1863 siroopwafels vervaardigde. Schrijvers noemt een drietal redenen waarom niet met zekerheid vastgesteld kan worden wanneer de eerste siroopwafel in Gouda werd gebakken. In de eerste plaats waren de gilden afgeschaft waardoor er geen productregistratie plaatsvond. In de tweede plaats waren bakkers individuele ondernemers en er ontstonden in die tijd geen juridische geschillen over de fabricage van de stroopwafel die beslecht en dus vastgelegd moesten worden. In de derde plaats was er juist in die periode geen plaatselijke krant waarin geadverteerd kon worden. Dat is de reden, aldus Schrijvers, waarom er – in tegenstelling tot de fabricage van pijpen – zo weinig schriftelijke bronnen zijn overgeleverd over de fabricage van de stroopwafel.

Stroopwafels werden in die tijd gemaakt van oude koeksnippers, deegresten en stroop en waren daardoor erg goedkoop. Ze werden in de 19e eeuw daarom wel armenkoekengenoemd. De Korte betwijfelt deze lezing. Hij is in geen enkel oud recept de toevoeging van koeksnippers tegengekomen.

Vanaf 1870 werden de Goudse siroopwafels niet alleen in Gouda, maar ook elders vervaardigd. In 1960 telde Gouda nog 17 stroopwafelfabrieken, rond 2000 nog vier.